Geschiedenis van de Filosofie, Uncategorized, Vrije Academie

Links naar enkele Plato teksten waaronder de ‘Allegorie van de Grot’

Het volledige werk van Plato is in het Nederlands (iig) driemaal vertaald en uitgegeven onder de titel ‘Verzameld werk’. Eénmaal door classicus Xaveer de Win, een tweede keer door de anonieme vertalers van ‘School voor Filosofie’, en een derde keer door dichters en schrijvers Hans Warren en Mario Molengraaf. Ieder van deze vertalingen heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Kort door de bocht geldt: de tekst van Xaveer de Win is droog maar tekst getrouw. Die van Warren en Molengraaf is soms erg los, maar leest zeer soepel.

Het is (naar mijn mening) zeer de moeite waard om een korte tekst als ‘De Apologie van Sokrates’ door te nemen. Deze tekst is oud, invloedrijk, en eenvoudig leesbaar. Bovendien kost aanschaf van de apologie bijna niets.

Enkele teksten zijn echter ook online te vinden. Hieronder een korte introductie bij teksten die voor de Cursus Filosofie interessant zijn, en links naar waar deze online te vinden zijn.

 

Apologie

De apologie is Plato’s reconstructie van de verdedigingsrede van Sokrates bij diens proces. De tekst is zeer goed leesbaar.

  • Engelse vertaling van Benjamin Jowett of Wikisource
  • Nederlandse vertaling onder de vertalingen van stichting Ars Floreat

 

Gorgias

De Gorgias betreft Plato’s eerste uitgewerkte antwoord op de sofistiek. Deze dialoog is relevant in verband met de vraag of je zin krijgen belangrijker is dan het goede willen. Het is ook in deze dialoog dat Plato betoogt dat onrecht ondergaan minder erg is dan het aanrichten. Deze tekst behoeft waarschijnlijk meer aandacht.

  • Een Engelse vertaling van Benjamin Jowett of Wikisource

 

Politeia en Politeia boek VII: de allegorie van de grot

De Politeia (ook wel ‘De Staat’ of ‘Het Bestel’ genoemd) betreft een eerste boek dat Plato vermoedelijk vroeg in zijn ontwikkeling heeft neergepend. Onderwerp van dit eerste boek is de vraag naar rechtvaardigheid en de wenselijkheid hiervan. Het sluit daarmee sterk aan op de Gorgias. Later zijn echter nog negen nieuwe boeken hieraan toegevoegd. In deze latere teksten wordt de bekering tot filosofie omschreven aan de hand van wat nu heet ‘de allegorie van de grot’. Deze is als volgt te vinden:

 

Phaedo

De Phaedo omschrijft de laatste uren in het leven van Sokrates. Tevens bevat de dialoog Plato’s opvattingen over de aantrekkelijkheid van noties als de Ideeënleer, onsterfelijkheid van de ziel, en een anamnese-theorie van kennis. Deze tekst is lastiger, maar nog steeds goed leesbaar. Het einde van de tekst is ontroerend.

  • Oude Engelse vertaling van Benjamin Jowett via Classics.MIT

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s